Dobór grubości blachy do wkładu kominowego

W zależności od przeznaczenia wkładu kominowego należy dobrać odpowiednią grubość blachy do typu kotła.

Rozróżnienie grubości we wkładach kominowych wynika z odporności tych wkładów na działanie kondensatu pochodzącego z danego paliwa. Do kotłów gazowych lub olejowych wystarczy cienka blacha kwasoodporna np. 0,5mm, która cechuje się odpornością na wytwarzany przez te kotły kondensat. Inaczej sytuacja się ma przy paliwach stałych, gdzie dochodzi często do korozji. Widoczne jest to zwłaszcza przy paliwach węglowych, które dla zapewnienia żywotności wkładów kominowych powinny pracować w trybie suchym. Z uwagi na te problemy zaleca się stosowanie stali o grubości od 0,8mm do 1,0mm.

Sytuacja wygląda podobnie przy kominach izolowanych. Wyjątkiem jest stosowanie stali w kominach przeznaczonych do kominków lub pieców opalanych drewnem. Dzięki izolacji na całej długości komina pracuje on w trybie suchym, dzięki czemu z powodzeniem można zastosować stal o grubości ok. 0,5mm.

Czasami spotyka się rekomendację do zastosowań wkładów wykonanych z blachy czarnej o grubości 2mm. Blacha czarna powinna być używana tylko jako czopuch (podłączenie do komina). Proszę każdorazowo sprawdzać czy oferowane przez sprzedawców rury czarne posiadają certyfikat na zastosowanie ich jako wkład kominowy.